De Europese Unie heeft donderdag Ettore Francesco Sequi, de ambassadeur van Italië in Kabul, benoemd tot Speciale EU Afgezant voor Afghanistan. Hij zal op 1 september de Spanjaard Francesco Vendrell opvolgen en krijgt te maken met een enorme stapel problemen.
Sequi (51) is sinds december 2004 de leider van de diplomatieke vertegenwoordiging van Rome in Afghanistan. Vendrell was de vertegenwoordiger van de 27 EU-landen sinds juni 2002.
Sequi krijgt als “European Union Special Representative (EUSR)” de taak om vorm te geven aan de langdurige steun die het Europese samenwerkingsverband heeft toegezegd aan de Afghaanse regering en bevolking.
De Italiaan zal verantwoordelijk zijn voor de nauwe contacten tussen de EU, de Afghaanse regering, de Verenigde Naties, de NAVO. Verder onderhoudt hij de band met de buurlanden van Afghanistan en andere belanghebbende landen in de regio.
Hij moet ook proberen om de EU politiemissie in goede banen te leiden die Afghaanse agenten op moet leiden. Tot nu toe komt deze missie niet goed van de grond omdat er te weinig instructeurs worden gestuurd.
Sequi heeft in 1981 een titel in de politieke wetenschappen behaald aan de universiteit van Cagliari. Hij heeft zich gespecialiseerd in de islamologie.
De EU-coördinator voor buitenlandse aangelegenheden Javier Solana toonde zich verheugd over de benoeming van Sequi.
Afghanistan wordt geconfronteerd met immense problemen. Het is het vierde armste land van de wereld en volgens de Verenigde Naties loopt de “voedselveiligheid” van 4,5 miljoen mensen in het land gevaar.
Het straatarme land wordt geteisterd door een wijdverbreide corruptie die de geloofwaardigheid van de regering aantast en er heerst een opstand van de Taliban die de afgelopen 1,5 jaar aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost.
Daarnaast is het land de grootste producent van opium in de wereld wat vooral door de regering en de buitenlanders als een probleem wordt gezien.
In de oorlog in Afghanistan staat Italie bekend als terughoudend. Het land leidt het Regionaal Commando West van de ISAF en per toerbeurt met Frankrijk en Turkije het Regionaal Commando Capital.
Rome wil geen militairen stationeren in het zuiden van het land waar het zwaarst wordt gevochten en heeft vorige zomer de NAVO op het matje geroepen vanwege de vele burgerslachtoffers die de verdragsorganisatie vooral bij luchtaanvallen maakt.
Mandaat
De EU somt het mandaat van Sequi puntsgewijs op:
The EU has had a Special Representative for Afghanistan since December 2001. EUSR Sequi's mandate, which starts on 1st September 2008, includes:
• conveying the European Union's views on the political process while drawing on the key principles agreed between Afghanistan and the international community;
• establishing and maintaining close contact with and giving support to, the Afghan representative institutions;
• maintaining close contact with relevant international and regional organisations, notably with the local representatives of the UN;
• staying in close contact with neighbouring and other interested countries in the region;
• advising on the progress achieved in meeting the objectives of the EU-Afghanistan Joint Declaration and the Afghanistan Compact, in particular in the areas of good governance, rule of law, security sector reforms and human rights;
• providing the Head of the EU Police Mission in Afghanistan (EUPOL Afghanistan) with local political guidance;
• advising on the participation and the positions of the European Union in international conferences on Afghanistan.
Zie bijvoorbeeld ook
Van Middelkoop schaamt zich voor EU-missie
EU kan opium kopen in Afghanistan
Verenigde Naties
vrijdag 25 juli 2008
Italiaan Sequi benoemd als EU-ambassadeur in Kabul
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten